Project Description

  • ÉMSZ ÉV TETŐJE Nívódíj: Különdíj
Feladat: műkő kupolák bevonat szigetelése – 670m2
Rendszer: KEMPERTEC® D-Primer; KEMPEROL® 2K-PUR + kvarchomok

A Danubius Hotel Gellért a hozzá kapcsolódó Gellért termálfürdővel azon kisszámú klasszikus Grand Hotelek egyike, amelyek a túlélést követően napjainkban rendeszánszuknak örvendhetnek. A Gellért hegy lábánál 1918-ban megnyitott szálloda teljes egészében magyar szecessziós stílusban épült. A dús architektúra a k.u.k. monarchia korabeli fényét tükrözi vissza. Majdnem egy évszázaddal később, 2008 őszén újították fel a műemlékvédelem alatt álló Gellért Gyógyszálló homlokzatát, mely során elvégeztük az épület kőkupoláinak szigetelését is. Elsődleges célunk volt, hogy a kőkupolák szigetelése hosszú ideig ellenálló és tartós legyen.

Alkalmazott technológia

A Dévényi és Társa Épitész Kft. szakértői vizsgálata megállapította, hogy a műkőfelületen különböző szélességű, rendezetlenül elhelyezkedő repedések látszottak. Ezáltal több helyen vízbehatolás történt, és a belső kupolahéj átnedvesedett. A kiírásban feltételként elasztikus anyag szerepelt. A KEMPEROL® alkalmazása mellett a következő tulajdonságok szóltak:

  • tartósan elasztikus és rugalmas – 30°C-tól + 90°C-ig
  • nagy szakító szilárdságú és repedés-áthidaló
  • mechanikusan terhelhető
  • vízgőz áteresztésére képes
  • biztos megoldás részletek, csomópontok szigetelésére.
A kivitelezés menete

Először elvégeztük a külső felületeken lévő repedések megtisztítását és elasztikus anyag beinjektálásával való lezárását. Majd a hibahelyek kiegyenlítése, a teljes műkőfelület megtisztítása és KEMPERTEC® EP-alapozóval való előkezelése következett. A szigetelést az oldószermentes KEMPEROL® 2K-PUR-ral kiviteleztük. Több kupolát, továbbá 16 csúcsdíszt vontunk be folyékony szigeteléssel, 670 m2 teljes felületen. A kőkarakter megtartása érdekében a nedves felületre 0,4 – 0,8 mm szemcseméretű kvarchomok felszórás történt. Ez a munka vízszintes felületen nem okoz problémát, ívelt és függőleges kupolafelületeken azonban kihívást jelentett. Így kreatív módon alkalmaztuk a vakoló szórópisztolyt, amely homokkal megtöltve, kompresszor segítségével a felületre „lőtte” az anyagot. A szigetelés elvégzésére csak egy rövid, néhány hetes idő állt rendelkezésünkre.

Eredmény

A munkálatokat sikeresen, az előre meghatározott időkereten belül lezártuk. A kupolákat úgy szigeteltük, hogy végeredményként a műemlékvédelem alatt álló megjelenésen nem esett csorba. A Danubius Hotel Gellért sikeres példája annak, hogy a modern építőanyagok célszerűen alkalmazva műemlékek ápolásában is előnyt jelentenek.

Képgaléria:

További referenciáink

További információk / Ajánlatkérés

Köszönjük, az üzenetét sikeresen elküdlte számunkra. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!
Sajnáljuk, az üzenet elküldése közben hiba történt. Kérjük, próbálja meg újból.

Gyors segítség

Sürgős kérés esetén kérjük hívja az Enterol Kft. központi telefonszámát:

+36 23 500083