Project Description

  • ÉMSZ ÉV TETŐJE Nívódíj: Elnöki Elismerő Oklevél
Feladat: Cegléd Városi Uszoda lelátójának felújítása – 280 m2
Rendszer: KEMPERTEC® EP5-Primer; KEMPEROL® 2K-PUR; KEMPERDUR® AC-Finish

1934-ben épült korához képest modern sportuszoda 16 hónap alatt valósult meg. A több mint 80 éves létesítmény időközben kevés változáson ment keresztül.

Az  új évezred  küszöbén a Budai úti szabadidő és gyógyfürdő átadásával nemzetközi  mérkőzésekre is alkalmas 33-as medence épült meg .

A kormányzati döntések sorában a TAO felhasználhatóságát szabályozó rendelet utat nyitott a rég óhajtott uszoda rekonstrukciónak Cegléden. A felújított uszoda a teljesen új, monolit vasbeton szerkezetű lelátóval kiegészülve 2014 februárjában nyitotta meg újból kapuit, a strandfürdőt követően már egy új névvel, Cegléd Városi Sportuszoda.

Alkalmazott technológia

A helyszíni bejárásunk alkalmával, az üzemeltető elmondása alapján az alábbiakat rögzítettük.

A lelátó alatt található a vízgépészeti Kazánház (1-4. fotó). A kazánházban a gépekből, hőcserélőkből, és a magas hőmérsékletű termálvízből adódóan magas a téli belső hőmérséklet (akár 35-38 °C). A lelátó külső oldalán téli hideg időszakban akár -15-20°C is lehetséges. A két felület közötti magas hőmérséklet különbség (40-50°C), illetve annak folyamatos változása miatt a lelátón lévő burkolatok felválnak a padozatról. A repedéseken a víz bejut, és azokban jéggé fagyva szétfeszíti a burkolatot.

Nincs tudomásunk arról, hogy vízszigetelés készült volna a burkolat alatt, ez a bontás során sem volt egyértelmű.

Tapasztaltuk, hogy a víz a sérült burkolaton, és a monolit szerkezet esetleges repedésein, beszivárog a kazánházba.

A burkolat fúgáin keresztül cementes, meszes kimosódás, és lerakódás volt látható. A leállások alkalmával az elvált burkolati elemeket újra ragasztották, de ez csak balesetveszély elhárításának volt felfogható, mert nem kezelte az okokat.  Ezek a felfagyások a már korábban szerkezetbe bejutott víz, és a nem kellően tervezett dilatációk hiánya miatt rövid időn belül újra, és akár újabb helyeken is jelentkeztek. A lelátó mind esztétikailag, mind műszakilag beavatkozásra szorult.  Szakértői vélemény alapján a megoldás a burkolat eltávolítása, egy új, teljes értékű vízszigetelés és burkolat készítése.

A megoldás:

A teljes burkolat és ágyazóréteg bontása után vízszigetelni és tartós burkolattal ellátni a lelátót. Mivel ez rendszerben rendelkezésre áll a jól bevállt KEMPEROLból, ezért számunkra nem volt kérdés ennek a használata. A KEMPEROL kiemelkedő tulajdonságai kerültek itt előtérbe:

Elsődleges csapadékvíz szigetelésként funkcionál.

Nagy repedésáthidaló képesség, rugalmasság.

Páraáteresztő.

Esztétikus rendszerbevonattal ellátható.

Képgaléria:

További referenciáink

További információk / Ajánlatkérés

Köszönjük, az üzenetét sikeresen elküdlte számunkra. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!
Sajnáljuk, az üzenet elküldése közben hiba történt. Kérjük, próbálja meg újból.

Gyors segítség

Sürgős kérés esetén kérjük hívja az Enterol Kft. központi telefonszámát:

+36 23 500083